Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden

Daarom start op Plein Zwanenberg binnenkort het preventieprogramma ‘Gezond aan het Werk’.

Een baan in de zorgsector is mooi en dankbaar werk, maar vraagt heel wat van een medewerker. Binnen de beroepsgroepen verzorging en verpleging is dan ook een hoog ziekteverzuim. Vanuit de gedachte ‘gezond aan het werk’ zet Plein Zwanenberg een programma op dat zich richt op leerlingen van de opleidingen Verpleging en Verzorging én medewerkers die in de Verpleging en Verzorging werkzaam zijn.

De bedoeling is – nog voordat er eventuele gezondheidsproblemen ontstaan - de leerlingen / medewerkers door te lichten op de kans op klachten in te toekomst. Op die manier worden eventuele risico’s heel snel opgespoord en ondervangen. Door de leerlingen/ medewerkers te screenen op lichamelijke aspecten die voor hun (toekomstige) beroep van belang zijn, kunnen ze op tijd de nodige maatregelen nemen. Een verpleegkundige of verzorgende moet in haar/zijn werk veel staan en lopen, en gerichte fysieke trainingen kunnen hierbij uitkomst bieden. Of bijvoorbeeld podotherapeutische correctiezooltjes en speciale steunkousen.

Op die manier is de kans groter dat leerlingen / medewerkers klachtenvrij door hun opleiding komen en dat ze later, als werknemer in de zorg, minder vaak door ziekte uit zullen vallen. Positief voor de leerlingen en werknemers, voor hun school en werkgever en dus voor iedereen.